Luonne: itsehillintä

Luonteen elämä on rakkauden elämää.

Kun ihminen on tehty täydelliseksi rakkaudessa, hän on täydellistynyt kaikessa hengen hedelmässä. Rakkauden-Jumalan lapsina meillä pitäisi olla sydämemme halu olla kypsiä rakkaudessa ja ilmaista Hänen luonteensa maailmalle.

Ps‬ ‭62:12 Kerran on Jumala sanonut, kahdesti olen sen kuullut: väkevyys on Jumalan  

Gal 5:22 tai 23 (useita käännöksiä) kuvailee itsehillintää maltillisuudeksi, hillitsemiseksi ja pidättyvyydeksi. Voima hallita itseään. (maltiksi, itsekuriksi, ja pidättyvyydeksi).

FI1776: Puhtaus, KR38: itsensähillitseminen, RK, KR92 & UT2020: itsehillintä, SAARISALO: itsensäkieltäminen

Vaikka maailma tarkastelee itsehillintää luonnollisesta näkökulmasta, Raamattu määrittelee sen yhdeksi hengen hedelmäksi! Se on näkyvä todiste uudesta luonteestamme. Jumalan voima ilmenee meissä, antaa meille mahdollisuuden hallita kaikkia kiusauksia.

Gal 5:16-17 Minä sanon: vaeltakaa Hengessä, niin ette lihan himoa täytä. 17 Sillä liha himoitsee Henkeä vastaan, ja Henki lihaa vastaan; nämä ovat nimittäin toisiansa vastaan, niin että te ette tee sitä, mitä tahdotte.

Älä lannistu, jos et ole pystynyt itse voittamaan kiusauksia: siksi keskitymme aiheeseen  

Room 8:12-14 Niin me siis, veljet, olemme velassa, mutta emme lihalle, lihan mukaan elääksemme. 13 Sillä jos te lihan mukaan elätte, pitää teidän kuoleman; mutta jos te Hengellä kuoletatte ruumiin teot, niin saatte elää. 14 Sillä kaikki, joita Jumalan Henki kuljettaa, ovat Jumalan lapsia.

Hengen voimalla me saatamme luonnolliset asiat alamaisuuteen elämässämme, eikä syntinen luonto ohjaa meitä.

‭‭Room ‭8:11 Jos nyt hänen Henkensä, hänen, joka herätti Jeesuksen kuolleista, asuu teissä, niin hän, joka herätti kuolleista Kristuksen Jeesuksen, on eläväksitekevä myös teidän kuolevaiset ruumiinne Henkensä kautta, joka teissä asuu.

Jumalan voima, joka toimii sinussa, kasvaa itsekurin/itsehillinnän alueella!

1 Kor 10:6-13 Tämä tapahtui varoittavaksi esimerkiksi meille, että me emme pahaa himoitsisi, niinkuin he himoitsivat. Älkää myöskään ruvetko epäjumalanpalvelijoiksi kuten muutamat heistä, niinkuin kirjoitettu on: “Kansa istui syömään ja juomaan, ja he nousivat iloa pitämään”. Älkäämmekä harjoittako haureutta, niinkuin muutamat heistä haureutta harjoittivat, ja heitä kaatui yhtenä päivänä kaksikymmentä kolme tuhatta. Älkäämme myöskään kiusatko Herraa, niinkuin muutamat heistä kiusasivat ja saivat käärmeiltä surmansa. Älkääkä napisko, niinkuin muutamat heistä napisivat ja saivat surmansa tuhoojalta. Tämä, mikä tapahtui heille, on esikuvallista ja on kirjoitettu varoitukseksi meille, joille maailmanaikojen loppukausi on tullut. Sentähden, joka luulee seisovansa, katsokoon, ettei lankea. Teitä ei ole kohdannut muu kuin inhimillinen kiusaus; ja Jumala on uskollinen, hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne, vaan salliessaan kiusauksen hän valmistaa myös pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää.

  • Hänen voimallaan meissä on oikeat tarkoitukset ja pyrimme oikeisiin tavoitteisiin (Hepr.12: 1-2)

Heb 12:1-2 Sentähden, kun meillä on näin suuri pilvi todistajia ympärillämme, pankaamme mekin pois kaikki, mikä meitä painaa, ja synti, joka niin helposti meidät kietoo, ja juoskaamme kestävinä edessämme olevassa kilvoituksessa, 2 silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen, joka hänelle tarjona olevan ilon sijasta kärsi ristin, häpeästä välittämättä, ja istui Jumalan valtaistuimen oikealle puolelle.

  • Hänen voimallaan meissä puhumme oikeita asioita, pidättäydymme valittamasta ja nurisemasta (Jaakob 3: 2-4)

Jaak 3:2-4 Sillä monessa kohden me kaikki hairahdumme. Jos joku ei hairahdu puheessa, niin hän on täydellinen mies ja kykenee hillitsemään myös koko ruumiinsa. 3 Kun panemme suitset hevosten suuhun, että ne meitä tottelisivat, niin voimme ohjata niiden koko ruumiin. 4 Katso, laivatkin, vaikka ovat niin suuria ja tuimain tuulten kuljetettavia, ohjataan varsin pienellä peräsimellä, minne perämiehen mieli tekee.

  • Hänen voimallaan meissä voimme toimia Kristuksen ruumiissa sopusoinnussa (1. Kor. 12:12)

1 Kor 12:12 Sillä niinkuin ruumis on yksi ja siinä on monta jäsentä, mutta kaikki ruumiin jäsenet, vaikka niitä on monta, ovat yksi ruumis, niin on Kristuskin;

  • Hänen voimallaan meissä voimme olla oikealla asenteella, aina antaen kunnian Jumalalle (Fil.4: 6)

Fil 4:6 Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi,

  • Hänen voimallaan meissä ajattelumme voi tuoda kunniaa Jumalalle (Fil.4: 8)

Fil 4:8  Ja vielä, veljet, kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa;

  • Hänen voimallaan meissä voimme paeta seksuaalista moraalittomuutta ja epäpuhtautta (2.Tim. 2:22)

2 Tim 2:22 Pakene nuoruuden himoja, harrasta vanhurskautta, uskoa, rakkautta, rauhaa niiden kanssa, jotka huutavat avuksensa Herraa puhtaasta sydämestä.

1 Joh 2:16 Sillä kaikki, mikä maailmassa on, lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, se ei ole Isästä, vaan maailmasta.

Himo aistilliseen tyydytykseen, mielen ahneet kaipuut, ja varmuuden hakeminen  maallisista asioissa (perustuu Amplified-käännökseen).

Paavali piti ruumiinsa alamaisena – hän ilmaisi 1.Kor. 9:27, että tekemättä niin hän voisi joutua hylätyksi. Paavalille se oli elintärkeää!

1 Kor 9:27 vaan minä kuritan ruumistani ja masennan sitä, etten minä, joka muille saarnaan, itse ehkä joutuisi hyljättäväksi.

Voima pitää itsesi hallinnassa ja pidättyä seksuaalisesta epäpuhtaudesta. Asua voittajana ja voittaa!

Kasvu maltillisuudessa:

  • Muuta tunnustustasi: puhu vain Sanaa! Sanasi kantavat voimaa. (Markus 11:23)
  • Vahvistukaa Jumalan sana (sydämen usko, erityisesti UT:n kirjeet) ja kuuntelemalla voideltua saarnaamista ja opettamista. Sana on voimakas! (Hepr.4: 12)
  • Rukoileminen Pyhässä Hengessä (1.Kor.14: 4, Juudas 20)

On aika rikkoa syyllisyyden ja tuomitsemisin noidankehä, joka on tullut voimattoman elämän takia. Jumala on antanut meille voiman, jota tarvitaan ELÄMÄN elämiseen.

Jumala on voiman Jumala!