Sanan perustus: Joh 14:16-19; Joh 14:26; Joh 15:26; Joh 16:7-14

Joh 14:16-19 Ja minä olen rukoileva Isää, ja hän antaa teille toisen Puolustajan olemaan teidän kanssanne iankaikkisesti, totuuden Hengen, jota maailma ei voi ottaa vastaan, koska se ei näe häntä eikä tunne häntä; mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy teidän tykönänne ja on teissä oleva. En minä jätä teitä orvoiksi; minä tulen teidän tykönne. Vielä vähän aikaa, niin maailma ei enää minua näe, mutta te näette minut; koska minä elän, niin tekin saatte elää.

Joh 14:26 Mutta Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä on lähettävä minun nimessäni, hän opettaa teille kaikki ja muistuttaa teitä kaikesta, minkä minä olen teille sanonut.

Joh 15:26 Mutta kun Puolustaja tulee, jonka minä lähetän teille Isän tyköä, totuuden Henki, joka lähtee Isän tyköä, niin hän on todistava minusta.

Joh 16:7-14 Kuitenkin minä sanon teille totuuden: teille on hyväksi, että minä menen pois. Sillä ellen minä mene pois, ei Puolustaja tule teidän tykönne; mutta jos minä menen, niin minä hänet teille lähetän. Ja kun hän tulee, niin hän näyttää maailmalle todeksi synnin ja vanhurskauden ja tuomion: synnin, koska he eivät usko minuun; vanhurskauden, koska minä menen Isän tykö, ettekä te enää minua näe; ja tuomion, koska tämän maailman ruhtinas on tuomittu. Minulla on vielä paljon sanottavaa teille, mutta te ette voi nyt sitä kantaa. Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään; vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja tulevaiset hän teille julistaa. Hän on minut kirkastava, sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.

Pyhän Hengen persoona:

 • Hän vakuuttaa synnistä – Joh 16:8
 • Hän opettaa – Joh 14:26
 • Hän puhuu vain Jeesuksesta – Joh 15:26
 • Hän ohjaa – Joh 16:13; Room 8:14
 • Hän lohduttaa – Ap.t 9:31
 • Hän auttaa meidän heikkouttamme – Room 8:26
 • Hän tutkii Jumalan syvyydetkin – 1. Kor. 2:10
 • Kaikkialla läsnäoleva – kaikkialla – Ps 139:7-16
 • Kaikkivoipa – kaikki voima – Luuk. 1:37
 • Kaikkitietävä – tietää kaiken – 1. Kor. 2:10

Pyhän Hengen nimiä:

 • Jumalan Henki; Jehovan Henk; Herran Jehovan Henki; Elävän Jumalan Henki; Pyhän Jumalan Henki; Jeesuksen Kristuksen Henki; Hänen Poikansa Henki; Pyhä Henki; Pyhä Henki ja Tuli; Luvattu Pyhä Henki; Pyhyyden Henki; Totuuden Henki; Viisauden ja Ymmärryksen Henki; Neuvonannon ja Voiman Henki; Tiedon ja Herran pelon Henki; Voiman Henki; Rakkaus ja Terve harkinta; Elämän Henki; Iloöljy; Armon Henki; Armon ja Rukouksen Henki; Kirkkauden Henki; Adoption Henki; Iankaikkisuuden Henki; Lohduttaja; Isän Lupaus.
 • Pyhä Henki on täydellinen herrasmies.

Matt. 3:16-17 Kun Jeesus oli kastettu, nousi hän kohta vedestä, ja katso, taivaat aukenivat, ja hän näki Jumalan Hengen tulevan alas niinkuin kyyhkysen ja laskeutuvan hänen päällensä. Ja katso, taivaista kuului ääni, joka sanoi: “Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt”.

 • Lempeys; herkkyys; nöyryys; vilpittömyys; nöyrämielisyys; rauha; puhtaus; pitkämielisyys.
 • Ei uskonnollinen; ei tuo raskauden tuntua; tuo vapauden; ei tuo taakkoja.

2.Kor. 3:17 Sillä Herra on Henki, ja missä Herran Henki on, siinä on vapaus.

Gal 5:1 Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen.

 • Hän ei tuomitse, mutta vakuuttaa  (Joh. 16:8)
 • Hän on rakkaus (1. Joh 4:8 ja 16)

Pyhän Hengen symbolit:

 • Kyyhkynen – lempeä
 • Tuli – puhdistava
 • Tuuli – virkistävä, virvoittava
 • Vesi – janon sammuttava
 • Öljy – voiteleva ja täyttävä
 • Viini – uusi viini; juhlat